Més de mig centenar de persones procedents d’àmbits molt diversos com l’associatiu, comercial, empresarial, polític i social així com ciutadania particular van participar el passat 9 de novembre a la primera sessió temàtica de debat relacionada amb l’Acord de Ciutat

 

 

L’Ajuntament ha programat aquest mes de novembre dues sessions online, de debat temàtiques relacionades amb l’Acord de Ciutat (aprovat el passat 29 de setembre), sota el títol genèric “Acord de Ciutat i Agenda 2030: la mirada dels ODS”.

La primera d’elles, “Acord de ciutat amb mirada econòmica i digital”, es va celebrar el passat 9 de novembre i va comptar amb la participació de més de mig centenar de persones procedents d’àmbits molt diversos com l’associatiu, comercial, empresarial, polític i social així com ciutadania particular, inclús persones i entitats procedents d’altres municipis que van mostrar interès en conèixer el context de l’Acord de Ciutat de Castelldefels, el seu procés i el seu desenvolupament.

La jornada digital comptava amb ponències de persones expertes en la matèria com Cristina Monge (politòloga, assessora d’ECODES, professora de Sociologia a la Universitat de Saragossa i experta en governança per a la transició ecològica) i Pau Solanilla (consultor en reputació corporativa i institucional i fundador de Sostenibles.Org).

“La participació dels governs locals és necessària per a la coherència de les polítiques públiques”, va exposar Monge, qui va advertir també, en referència a l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible, que “estem davant la necessitat d’un nou contracte social global per a un món millor”.

Per la seva banda, Solanilla va valorar que “Castelldefels té el potencial i l’oportunitat, ha de ser valent i aprofitar el moment”. “El vostre Acord de Ciutat és un clar exemple de la suma del públic, privat i la societat per a un objectiu comú”, va afegir el consultor.

La sessió va obrir un torn de debat per ales persones participants que es va centrar en qüestions sobre la recuperació econòmica, els fons europeus, com les ajudes poden arribar als comerços i Pimes i les aliances del territori, entre d’altres.

L’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, va expressar que “l’Acord de Ciutat és l’ànima del poble de Castelldefels, una societat que treballa unida per millorar el seu futur”. En la mateixa línia, la regidora de Presidència, Comunicació i Benestar Social, Esther Niubó, va valorar que “aquests debats donen valor afegit a l’Acord de Ciutat, un projecte que ha de transformar la ciutat per sortir de la crisis”.

Propera sessió, “Acord de ciutat amb mirada feminista i sostenible”

A la segona d’aquestes sessions de debat on line en el marc de l’Acord de Ciutat, prevista per al 30 de novembre (19h), hi participaran Neus Pociello (directora de la Fundació Aroa, experta a l’Observatori Europeu de Violències Masclistes de l’European Women’s Lobby i vicepresidenta del Consell Nacional de Dones d’Espanya) i Oriol Lázaro (expert en economia circular i secretari general del Consell Català del Moviment Europeu).

Les sessions de debat es fan via telemàtica (a través de Zoom) i cal fer inscripció prèvia per poder participar. Per a aquesta propera sessió es pot fer a través de l’enllaç següent: Inscripció 2ª sessió

Si volen més informació, ho poden fer a l’adreça de correu electrònic acordciutat@castelldefels.org

Què és l’Acord de Ciutat i quins objectius té?

Recordem que l’Acord de Ciutat es va fer realitat gràcies a l’esforç de tots els agents socials i econòmics, públics i privats, institucions, moviments veïnals, entitats, associacions, veïns i veïnes a títol individual, etc, que van voler posar el seu granet de sorra per aconseguir un Acord amb 180 mesures que abarquen 5 àmbits d’actuació que marcaran les polítiques locals a curt i mig termini. Aquests àmbits són:

• Reactivació econòmica

• Recuperació social

• Impuls digital

• Ciutat educadora

• Nou model urbà sostenible
 

L’Acord de Ciutat està totalment alineat amb l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible, i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), assumint un compromís polític i ètic per als propers anys.

La crisi de la COVID d’aquest 2020, a més, ha exigit una resposta conjunta de tots els àmbits, on els governs locals són cabdals per a una sortida transversal, coordinada i efectiva.

L’Ajuntament de Castelldefels és conscient que només l’acció local transforma realment les ciutats, els territoris i, per tant, la societat, per aconseguir una millor qualitat de vida en benefici de tota la ciutadania i el respecte al nostre entorn.

Ara més que mai, cal un missatge d’esperança per a les properes generacions, amb la voluntat de que des dels governs locals es volen i es poden fer les coses millor, on la governança local ha de ser més participativa i inclusiva, però també essent conscients del repte que s’ha d’actualitzar la credibilitat i confiança de la ciutadania en un projecte comú com és l’Acord de Ciutat.

L’objectiu principal és transformar i construir un Castelldefels més just, equitatiu i sostenible. Aquest és el compromís de la ciutat de Castelldefels.

+ INFO: Acord de Ciutat