La gent gran és un col·lectiu a qui el confinament d’aquestes setmanes pot afectar especialment. La conselleria de salut de la Generalitat, en aquest sentit, ha elaborat una llista de recomanacions per a les persones grans que estiguin preocupades durant aquest període, sobre qüestions com la informació, l’alimentació i la higiene personal i domèstica.
1. Manteniu-vos informats
-
Busqueu informació només de fonts de confiança
-
Seguiu els consells dels responsables de salut i les autoritats sanitàries
-
No cregueu els rumors i no els difongueu. Desconfieu especialment de les notícies que arriben per xarxes socials
-
És suficient que seguiu les notícies per la TV, ràdio o premsa un parell de vegades al dia.
2. Desconnecteu
-
Eviteu estar tot el dia pendents. Reduïu el nombre de vegades que mireu, llegiu o escolteu notícies que us produeixen angoixa.
-
Eviteu els programes sensacionalistes de televisió o ràdio.
-
Utilitzeu la tècnica que més us agradi o us funcioni per relaxar-vos, com ara les respiracions profundes, escoltar música, fer activitats o moviments que us facin sentir bé, etc.
3. Parleu cada dia amb persones de confiança
-
Tingueu un telèfon fix o mòbil a mà, i manteniu-lo actiu i carregat.
-
Parleu per telèfon (o feu videotrucades) o Whatsapp cada dia amb persones que estimeu,de confiança, sobre les preocupacions, les activitats que feu, les receptes que prepareu i com us sentiu
-
Tingueua mà una llista amb els telèfons del CAP, dels familiars, del taxi, etc. Si teniu servei de teleassistència, tingueuel botó a prop vostre.
-
Demaneu que us comprin les coses que necessiteu (menjar, medicació, etc.) ique us les portin a casa i les deixin al replà
-
Si podeu utilitzar-ho, participeu en grups de Whatsapp amb amistats, familiars, veïnat, etc
4. Preveniu
-
Quedeu-vos a casa. Demaneu a algú de confiança que us compri les coses que necessiteu.
-
Renteu-vos sovint i bé les mans almenys durant 20 segons (amb aigua i sabó), fins arribarals canells i poseucura especial ales ungles
-
Eviteu tocar-vos la cara (ulls, nas i boca).
-
Utilitzeu mocadors de paper d’un sol ús i llenceu-los a les escombraries.
-
Mantingueu la distància d’1,5 metres amb altres persones (quan us portin el menjar a casa o, si és el cas, quan sortiu a comprar).
-
Ventileu la casa 10 minuts,almenys tres vegades al dia
5. Cuideu-vos i gaudiu
-
Centreu-vos en el dia a dia, viviu el moment, busqueu les coses positives,penseu que tot això passarà.
-
Mantingueu les rutines i els horaris habituals per llevar-vos, dutxar-vos, fer els àpats, anar a dormir
-
Mireu el calendari cada dia. Feu coses diferents segons el dia de la setmana.
-
Dutxeu-vos diàriament, vestiu-vos i arregleu-vos
-
Prioritzeu les activitats que més us agradin: llegir, cosir, fer passatemps, cuinar, escoltar música, ballar, escriure, pintar, veure pel·lícules, etc
-
Si en teniu, sortiu a la terrassa o al balcó. Obriu les finestres diverses vegades al dia i que us arribi directament l’aire i el sol (necessari per produir vitamina D). Busqueu els llocs de la casa més alegres o lluminosos i intenteu passar el temps allí.
-
Descanseu al vespre. Dormiu prou hores (8-9 h). Us pot ajudar una infusió relaxant abans d’anar al llit.
-
Preneu la medicació habitual i feu els mateixos controls a casa que feu normalment
6. Mengeu i beveu sa
-
Prepareu àpats saludables i que us agradin, amb forçahortalisses, fruites fresques i de temporada, llegums i aliments integrals.
-
Els congelats i els pots de llegums cuitssón bons aliats.
-
Serviu racions petitesja que, en tot cas, sempre podeu repetir.
-
Tingueu molta cura amb la higiene de mans, aliments i superfícies de la cuina
-
Netegeu fruites i verdures afegint a l’aigua unes gotes de lleixiu segons les recomanacions habituals
-
Separeu els aliments crus dels cuinats.
-
Cuineu bé la carn
-
Guardeu els aliments cuinats a la nevera de seguida o bé congeleu-los
-
Beveu aigua sovint. Si és de l’aixeta, estalviareu viatges, diners i residus plàstics. També infusions fredes o calentes, brous o sucs de verdures
-
És millor no beurealcohol. No fumeu.
-
Planifiqueu els àpats i feu unallista de la compra setmanal per donar a la persona que us doni suport per anar a comprar
-
Després de col·locar els aliments que us hagin portat, netegeu-vos bé les mans i les superfícies que hagin tocat.
-
No cal que emmagatzemeu molts aliments. L’abastiment està garantit
7. Moveu-vos
-
Camineu pel passadís i les habitacions diversesvegades cada dia.
-
Durant el dia, aixequeu-vos de la cadira cada hora i moveu-vos un parell de minuts.
-
Quan mireu la televisió, aixequeu-vos per canviar el canal en lloc de fer-ho amb el comandament. També podeu fer estiraments i/o exercicis flexionant els turmells i els genolls
-
Feu una taula d’exercicis físics diaris senzills per realitzar a casa una vegada al dia
8. Mantingueu la casa neta
-
Netegeu sovint les superfícies de la cuina i del bany amb aigua i sabó o amb els productes habituals. Després,desinfecteules superfícies amb algun producte desinfectant (Per preparar-lo a casa es pot fer servir lleixiu diluït, dues cullerades soperes per un litre d’aigua, aigua oxigenada i alcohol al 70%)
-
Netegeu el terra sovint amb aigua i sabó o amb els productes habituals i després desinfecteu–lo amb lleixiu diluït a 1/50 (un got de la mida d’un d’aigua de 200 ml de lleixiu per a una galleda amb 10 litres d’aigua). Especialment al bany, la cuina i altres habitacions on estigueu habitualment.
-
Per moltes raons (evitar caigudes, facilitar neteja i desinfecció), és millor treure les catifes
-
Netegeu sovint els mòbils, les tauletes i els comandaments amb tovalloletes desinfectants adients
-
Si una persona que viu a casa amb vosaltres surt, demaneu-li que: Utilitzi sempre les mateixes sabates i les deixi a l’entrada de casa, es renti molt bé les mans en tornar i, si va a comprar, segueixi les recomanacions per fer una compra segura
Demaneu ajuda si la necessiteu
Si us sentiu angoixats o estressats durant dies, demaneu ajuda (a la família, a les amistats o al vostre centre de salut de referència). Feu el test de l’app STOP COVID19 CAT dos cops al dia. Podeu descarregar-la al mòbil(per a Android o per a iPhone i iPad) o accedir al web. Demaneu que us comprin les coses que necessiteu (menjar, medicació, etc.), que us les portin a casa i les deixin al replà.
Cures per a persones grans
Si durant aquests dies de confinament esteu cuidant una persona gran, especialment una que presenti deteriorament cognitiu o demència, heu de saber que el confinament pot provocar que estiguin més ansioses, irritables, estressades, agitades, desorientades o absents. En aquestes situacions, és fonamental mostrar suport continuat, transmetre calma i tenir paciència.
-
Intenteu que la persona estigui ben informada del que passa i entengui el motiu del no poder sortir de casa i de l’absència de visites.
-
Compartiu fets senzills sobre el que està passant i doneu informació clara sobre com reduir el risc de contagiar-se amb paraules que puguin comprendre.
-
Repetiu la informació sempre que sigui necessari. Comuniqueu les instruccions de manera clara, concisa, respectuosa i pacient
-
Faciliteu-losel contacte virtual freqüent amb la família i els amics i amigues.
-
Ajudeu-los a posar en pràctica tot el que s’ha explicat anteriorment. La majoria de les recomanacions són adequades per a la persona que cuideu i per a vosaltres mateixos.
-
Busqueu coses que il·lusionin a les persones que cuideu. Parleu amb elles dels temes que elspreocupen, però especialment, també d’altres temes que les distreguin i facin passar el temps d’una manera més agradable, per exemple mirant fotos, compartint el que saben i/o lesseves experiències.
-
Quansortiu per anar a comprar, preneu les mesures de prevenció que es recomanen
- A l’hora de netejar i desinfectar, us pot ser d’utilitat la llista de desinfectants que ha publicat el Ministeri de Sanitat
-
Tingueu cura de vosaltres mateixos: tant el confinament com la cura de les persones suposen un esforç emocional.