El Procicat decideix mantenir en vigor totes les mesures, confinament comarcal inclòs, fins al 26 d’abril • Segueix prohibida, tret de causa justificada, la mobilitat fora de la comarca en la que es resideix (tampoc amb la bombolla de convivència)

Després de la reunió mantinguda pel Procicat (comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya) aquest divendres 16 d’abril, la Generalitat de Catalunya ha anunciat que es prorroguen una setmana més les actuals mesures de lluita contra la pandèmia de la Covid-19. Unes mesures que estaran vigents fins al 26 d’abril. Si les dades epidemiològiques ho permeten, els responsables del govern català han avançat que es podrien prendre mesures de “desescalada” (adreçades sobretot als sectors més afectats per la crisi derivada de la pandèmia) a partir del proper 26 d’abril.

Entre les mesures prorrogades es troba el manteniment del confinament perimetral comarcal tots els dies de la setmana. El confinament comarcal implica que no es pot sortir del territori, llevat que es tracti d’un desplaçament per un motiu justificat: motius laborals, sanitaris,d’estudi, retorn al lloc de residència habitual; cura de persones grans, menors o amb dependència i també dels menors en cas que els progenitors estiguin separats. També entren en aquests motius justificats els desplaçaments per participar en competicions esportives autoritzades i les excursions i colònies dels grups bombolla escolars.

La resta de les mesures de restricció antiCovid segueixen igual durant una setmana més: es manté el toc de queda nocturn diari a tot el territori (prohibit circular pels carrers sense motiu justificat entre les 22h de la nit i les 6h del matí, cap dia de la setmana).

Pel que fa a les trobades i reunions socials, segueixen sent d’un màxim de 6 persones (tant a interior com a exterior) llevat que es tracti d’un nombre major de persones convivents. Es demana que les trobades es facin a l’aire lliure, evitant els espais tancats i limitant les visites a les persones més vulnerables.

Fem un repàs d’algunes de les mesures prorrogades més destacades:

  • Comerç: El comerç no essencial i les botigues dels centres comercials poden obrir tots els dies de la setmana, igual que els comerços considerats essencials. Els establiments grans segueixen tenint limitada la seva superfície a un màxim de 800 metres quadrats i es manté el límit d’aforament del 30%.
  • Restauració: Bars i restaurants poden obrir i atendre clients de forma ininterrompuda entre les 7.30h i les 17h tots els dies de la setmana. La resta del dia poden seguir oferint àpats per emportar o a domicili (servei de sopars). Segueixen tancats els locals de restauració situats a l’interior de centres comercials.
  • Esport: Estan autoritzades les competicions d’esport federat de totes les edats i es permet assistència de públic limitat i amb seient preassignat (sempre que no siguin competicions estatals o internacionals, que segueixen amb la prohibició d’entrada de públic).  Els vestidors de gimnasos i instal·lacions esportives segueixen oberts, tot i que es manté la crida a la població a intentar no fer-los servir tret que sigui imprescindible.
  • Cultura: Tot segueix igual. Cinemes, teatre, auditoris, sales de concert, circs i similars poden obrir amb un 50% de l’aforament i un màxim de 1.000 persones assegudes en cas que l’acte sigui a l’aire lliure o en espais amb ventilació reforçada. Si no és així, l’aforament màxim és de 500 persones (sempre assegudes). Biblioteques, arxius, museus, galeries d’art i sales d’exposicions poden obrir amb un aforament limitat al 50%. Es poden fer gales, festivals i cerimònies de lliurament de premis (aforament limitat al 50%).
  • Cultura popular: les activitats de cultura popular i tradicional es poden fer sempre que siguin estàtiques, que es facin en un espai perimetral o en un espai tancat. Les limitacions d’aforament són les mateixes que per a les activitats culturals d’arts escèniques i musicals.
  • Centres cívics: Es poden fer activitats a l’aire lliure per a persones més grans de 60 anys, sempre en grups de 6 persones com a màxim.
  • Actes religiosos i civils: Els actes de culte i civils (casaments, enterraments, etc) limiten l’assistència al 30% de l’aforament i a un màxim de 1.000 persones, sempre que es facin a l’aire lliure o en espais tancats amb ventilació reforçada. Si no hi ha aquesta ventilació especial, el límit és de 500 persones.