La xifra de vacunats contra la COVID-19 arriba fins al 70,4% en la població de més de 16 anys • La setmana passada es van confirmar 76 casos positius a la ciutat i el risc de rebrot es mantenia per sobre de 200 • Les autoritats sanitàries recorden la importància de la vacunació per arribar a la immunitat de grup i poder lluitar de forma efectiva contra la pandèmia

El 59,3% de la població de Castelldefels, 39.682 persones, ja té la pauta de vacunació completa contra la COVID-19. Aquestes dades del Departament de Salut de la Generalitat corresponen al 18 d’agost i pugen encara més si ens fixem en el tram de població major de 16 anys. En aquest cas, un 70,4% de persones han rebut ja les dues dosis de la vacuna (o una, depenent del fabricant) per poder lluitar contra la pandèmia.

Els grups amb un major percentatge de població vacunada amb pauta completa són els de persones institucionalitzades (98,4%), personal d’atenció primària (93,5%), persones de 80 anys o més (91,3%) o el personal de residències (90,6%). Les persones d’entre 45 i 79 anys estan vacunades entre un 76,3% (el grup de 45 a 49 anys) i el 90,8% (de 70 a 79 anys).

A l’altre extrem, és a dir els grups amb menor percentatge de població amb la pauta de vacunació completa, trobem les persones de 12 a 15 anys (només un 3,4%, tot i que porten molt menys temps podent-se vacunar), les de 16 a 19 anys (32,5%), de 20 a 29 anys (33,2%) o els de 30 a 34 anys (37,9%).

Les dades de Salut també indiquen que la setmana passada (entre el 9 i el 15 d’agost) es van diagnosticar 76 nous casos positius per coronavirus a la ciutat i el risc de rebrot se situava per sobre de 200 (239 concretament). En aquests dies, 12 ciutadans de Castelldefels es trobaven ingressats i es van produir 3 defuncions relacionades amb la COVID. És evident que la pandèmia no ens ha abandonat i cal continuar lluitant contra ella respectant totes les normes de seguretat sanitària.

 

La importància de la vacuna

La vacuna contra la COVID-19 és el punt final d’un llarg procés científic; els darrers mesos, més de 250 grups científics i de recerca a escala global han participat coordinadament per desenvolupar la vacuna contra la COVID-19. La pandèmia està generant costos humans i econòmics globals i és per això que el desenvolupament de les vacunes ha estat un repte mundial que ha tingut una resposta internacional organitzada i eficaç sense precedents. El procés d’investigació ha estat observat amb rigorositat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i té l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), la qual té un paper molt important a l’hora de permetre’n el desenvolupament, la distribució i l’aplicació.

 

La vacunació també té com a objectiu arribar a la immunitat de grup, la qual cosa és fonamental per minimitzar els efectes de la pandèmia; quan una part de la població ja té els anticossos proporcionats per la vacuna, el virus queda bloquejat i disminueixen la seva propagació i els contagis fins a un nombre residual.

 

+INFO: Dades Departament Salut Generalitat (dades generals / dades per grups)