La xifra de vacunats contra la COVID-19 arriba fins al 72,8% i puja fins al 82,8% en la població de més de 16 anys • 1.939 persones han rebut la tercera dosi fins ara • El risc de rebrot puja a 58 • Les autoritats sanitàries recorden la importància de la vacunació per arribar a la immunitat de grup i poder lluitar de forma efectiva contra la pandèmia

El 72,8% de la població de Castelldefels, 48.777 persones, ja té la pauta de vacunació completa contra la COVID-19. Aquestes dades del Departament de Salut de la Generalitat corresponen al 7 de novembre i són encara més elevades en el tram de població major de 16 anys. En aquest cas, un 82,8% de persones han rebut ja les dosis de la vacuna (dues o una, depenent del fabricant) per poder lluitar contra la pandèmia. Hi ha 1.939 veïns i veïnes que han rebut la tercera dosi.

Els grups amb un major percentatge de població vacunada amb pauta completa són els de persones institucionalitzades (98,7%), personal d’atenció primària (96%), personal de residències (93,5%) i les persones de 80 anys o més (92,2%). Les persones d’entre 45 i 79 anys estan vacunades entre un 82,8% (el grup de 45 a 49 anys) i el 91,9% (de 70 a 79 anys).

A l’altre extrem, és a dir els grups amb menor percentatge de població amb la pauta de vacunació completa, les franges d’edat menys vacunades són les de 30 a 34 anys (67,8%) i la de 20 a 29 anys (68,1%). Després, trobem les persones de 12 a 15 anys (un 69,8%) i les de 35 a 39 anys (72,5%).

Les darreres dades de Salut també indiquen que el risc de rebrot segueix per sota dels 100, però puja a 58. En aquests dies, cap ciutadà de Castelldefels es trobava ingressat per la COVID. Malgrat tot, és evident que la pandèmia no ens ha abandonat i cal continuar lluitant contra ella respectant totes les normes de seguretat sanitària.

 

La importància de la vacuna

La vacuna contra la COVID-19 és el punt final d’un llarg procés científic; els darrers mesos, més de 250 grups científics i de recerca a escala global han participat coordinadament per desenvolupar la vacuna contra la COVID-19. La pandèmia està generant costos humans i econòmics globals i és per això que el desenvolupament de les vacunes ha estat un repte mundial que ha tingut una resposta internacional organitzada i eficaç sense precedents. El procés d’investigació ha estat observat amb rigorositat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i té l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), la qual té un paper molt important a l’hora de permetre’n el desenvolupament, la distribució i l’aplicació.

La vacunació també té com a objectiu arribar a la immunitat de grup, la qual cosa és fonamental per minimitzar els efectes de la pandèmia; quan una part de la població ja té els anticossos proporcionats per la vacuna, el virus queda bloquejat i disminueixen la seva propagació i els contagis fins a un nombre residual.

 

+INFO: Dades Departament Salut Generalitat (dades generals / dades per grups)