Obre al públic l’exposició immersiva cridada a convertir-se en un dels més grans atractius per al turisme cultural de la nostra ciutat. El Castell suma divendres un nou pol d’atracció, el Centre d’Interpretació de la Pirateria i de la Història de Castelldefels

Patrimoni de la ciutat, el Castell de Castelldefels, pràcticament acabada la monumental recuperació del conjunt després de dècades d’inversió pública, ja està llest per al gaudi de tota la població. El 18 de juny obre les seves portes Piratia.

Amb rigor històric i capacitat de seducció per a tots els públics, perquè s’accentua la seva vocació didàctica gràcies a tècniques immersives, el centre d’interpretació de la pirateria i de la història de la ciutat vol ser un pol important d’atracció del turisme cultural. Un viatge a través del temps, una aventura en la qual el visitant serà protagonista. Piratia obre les seves portes el divendres i posa en valor el Castell.

Icona de Castelldefels, el Castell és una de les instal·lacions monumentals més rellevants de la comarca. I a partir d’ara jugarà un nou paper com a pol d’atracció per al turisme cultural, gràcies a Piratia, una exposició immersiva didàctica i divulgativa que gira entorn de la pirateria.

Restaurat i posat al dia al llarg de les últimes dècades gràcies a una important inversió pública liderada per l’Ajuntament de Castelldefels, pràcticament finalitzada la seva recuperació integral, el Castell obre ara al públic general íntegrament. Als seus amplis jardins i dependències, suma ara la incorporació d’una atractiva experiència audiovisual centrada en el món dels pirates, orientada al públic familiar.

Entrades i horaris

L’horari bàsic de Piratia serà de 10 a 19 h, encara que l’empresa responsable de la gestió i comercialització de les visites i activitats al Castell de Castelldefels, sota preus públics, Advanced Leisure Services (ALS), ha anunciat que prestarà especial atenció a l’agenda pròpia del Castell. És a dir, que els horaris es podran adaptar a vetllades especials en funció de les activitats que Ajuntament i entitats programin al recinte.

Les tarifes de la visita són preus públics. Els tiquets de llançament costen 10€ per a adults i visites culturals guiades, 7€ per a majors de 65 anys i joves d’11 a 16, i 6€ per a ciutadans que pertanyin a alguna entitat local inscrita en el registre municipal. L’empresa anuncia que fixarà un preu únic de 5€ per a dies designats com d’especial interès.

Així mateix, l’empresa manté contactes amb el sector hoteler i de restauració de la ciutat i de la comarca per establir acords de promoció mútua. El 31 de maig passat, en el marc de la presentació de la temporada turística 2021 per part de l’Ajuntament, el responsable de l’empresa ALS que hi va intervenir, Ángel García, va descriure les sinergies que aquesta nova atracció turística i cultural està treballant amb el sector turístic local, que donaran fruit en l’establiment de futurs descomptes per a la clientela d’aquests negocis.

L’empresa ALS té al seu càrrec, entre altres, la gestió de la Cripta Gaudí de la Colònia Güell, el Castell de Montjuïc, el Palau Mulla de la Rambla o el recentment remodelat Museu de Cera de Barcelona.

L’objectiu de l’Ajuntament i de la concessionària és que el Castell es converteixi en un dels referents culturals de la comarca. Per a això proposen un projecte de gestió i comercialització de les visites al Castell concebut per a atreure tant a públic local com al visitant, sobretot familiar, potenciar les visites escolars i realitzar un ampli programa d’activitats als jardins i a l’interior del castell, en coordinació amb l’agenda cultural i festiva de la ciutat.

Obrir el Castell a la ciutadania

La reconstrucció del Castell ha suposat una inversió de més de 8 milions d’euros al llarg de gairebé 30 anys, i ha permès que en aquests moments la ciutat disposi de la seva edificació més emblemàtica, la visita de la qual és molt atractiva. Ara, amb un al·licient més.

Al llarg d’aquests anys s’han anat succeint treballs de reforma i restauració que permeten posar en ús una gran part de les seves estades. A elles s’afegeix aquesta nova instal·lació audiovisual basada en la història dels pirates al Mediterrani, amb els quals nombrosos pobles de la costa, entre ells Castelldefels, van mantenir enfrontaments al llarg de gairebé tres segles.

Una atracció singular

El Centre d’Interpretació de la Pirateria al Mediterrani i de la Història de Castelldefels complementarà la visita al Castell perquè serà un nou pol d’atracció de gran valor, singular i diferenciador. Gràcies a tecnologies visuals d’última generació, els visitants podran gaudir d’un espai d’exposició molt atractiu.

A les quadres de la planta baixa del Castell els visitants viuran l’experiència de salpar d’Alger en un vaixell pirata, entrar en els cellers de la nau, assistir a l’arenga de Dragut, el capità de l’embarcació , conèixer la funció de les torres de defensa i la cronologia de quatre dels atacs soferts per Castelldefels en els segles XVI i XVII… tot això mitjançant una sèrie de projeccions i jocs que es completen en la capella, on un audiovisual de grans dimensions ens acosta a les lluites de la gent del poble que repel·lien els atacs pirates.

És també a la capella on es mostra com el conjunt arquitectònic va jugar, ja en el segle XX, un paper en la Guerra Civil espanyola. La visita es completa en la planta noble, on s’exposen objectes del segle XIX, quan la família Girona va decorar el castell amb els aires artístics de l’època, en ple modernisme.

De poblat ibèric a centre de reclusió republicà

El conjunt de les instal·lacions del Castell, construït sobre un antic poblat ibèric i una vila romana, consta d’una església, construïda en el segle X i posteriorment fortificada en els segles XIV i XV, de diversos edificis i estades, construïts entre els segles XIV i XVIII, i d’uns amplis jardins.

La seva configuració actual respon, en gran manera, a la reforma duta a terme pel seu antic propietari, Manel Girona, que el va adquirir el 1897.

L’any 1988 l’Ajuntament de Castelldefels va comprar el Castell, en aquell moment en un greu estat de deteriorament, amb l’objectiu que pogués ser visitat en el futur. Des de llavors s’han anat restaurant progressivament diferents sectors del conjunt, i l’any 2007 van finalitzar els treballs de restauració dels espais de la planta noble del castell i el condicionament del pati i de l’accés a l’edifici, per la qual cosa es va poder començar a visitar de manera puntual.

A l’actualitat, el castell acull un gran nombre d’actes relacionats amb la cultura i l’esport de la ciutat al llarg de tot l’any.

 

+INFO I ENTRADES:

castelldecastelldefels.com