El sector de la restauració pot obrir fins a la 1h • El mateix horari de tancament s’aplica per a les activitats culturals, esportives, les botigues de primera necessitat i les que es troben a les benzineres • S’amplien els aforaments als comerços, parcs, fires d’atracció, gimnasos, mercats no sedentaris, activitats culturals, competicions esportives a l’aire lliure, etc • Es manté la limitació de 10 persones a les trobades i reunions socials

Després de la reunió mantinguda pel Procicat (comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya) el passat dimecres 2 de juny, la Generalitat de Catalunya ha anunciat que es flexibilitzen encara més les mesures de lluita contra la pandèmia de la Covid-19 des del 4 de juny. Es tracta sobretot de qüestions relacionades amb els horaris d’obertura del sector de la restauració, les activitats culturals i esportives i de l’ampliació d’aforaments en tot un seguit d’activitats i espais.

El sector de la restauració pot obrir fins a la 1 de la matinada (una hora més que fins ara). El mateix horari de tancament s’aplica a les activitats culturals, esportives, a les botigues de productes de primera necessitat i a les botigues que hi ha a les benzineres.

Malgrat aquest canvi d’horaris, segueixen vigents restriccions al sector de la restauració com l’aforament limitat al 50% a l’interior dels establiments i la distància de 2 metres entre les taules a les terrasses.

El Procicat ha decidit ampliar els aforaments d’un bon grapat d’activitats i espais. Per exemple, al comerç, les botigues poden acollir fins al 70% del seu aforament màxim.

A les activitats culturals i competicions esportives a l’aire lliure, amb un aforament autoritzat superior a 15.000 persones, el nombre màxim podrà ser del 20% si es compleixen tota una sèrie de requisits: control de fluxos d’accés i sortida, banys i zones de restauració independents, etc. Per a les activitats amb un aforament menor de 15.000 persones, es permet un màxim de 3.000.

S’augmenta l’aforament al 70% a gimnasos i d’altres equipaments esportius, el mateix que als mercats no sedantaris. El 70% també és el límit d’aforament de les sales de joc, amb un màxim de 500 persones (o el doble si hi ha ventilació reforçada i mesures de control d’aglomeracions).

Als parcs, fires d’atraccions i activitats lúdiques en espais tancats, l’aforament s’incrementa fins al 50%.

D’altres canvis tenen a veure amb el consum d’aliments i begudes en reunions en espais públics habilitats (àrees de lleure, de descans o zones de pícnic). Es poden fer, però només en espais dissenyats per aquesta finalitat i en grups de 10 persones com a màxim.

També s’autoritza l’activitat de restauració als espais per aquest ús dins dels recintes on es fan espectacles (sales de concerts, etc) o als equipaments esportius, sempre amb les mateixes limitacions que a la resta del sector de la restauració.

Es permet la reobertura de les zones de joc dels centres comercials. Aquesta mesura implica l’accés i ús de zones recreatives com les zones infantils, ludoteques o àrees de descans dins dels centres comercials.

El Procicat ha decidit mantenir el límit de les reunions i trobades socials, que segueixen sent de fins a 10 persones, sense límit de bombolles de convivència.

Malgrat tot, es continua recordant que seguim en pandèmia i que cal respectar les mesures de seguretat sanitària: mascareta a llocs d’ús obligatori, rentat de mans i ventilació freqüent dels espais tancats; distància de seguretat amb la resta de la població, respecte dels límits d’aforament, etc.