Les mesures decretades per la Generalitat de Catalunya estaran en vigor, en principi, fins a l’11 de gener • Les novetats afecten sectors com la restauració (bars i restaurants poden obrir només per oferir esmorzars i dinars i, si fan menjar per emportar, sopars) o la mobilitat (el confinament perimetral passarà a ser comarcal, amb excepcions) • Les trobades socials segueixen sent d’un màxim de 6 persones (a excepció de les bombolles convivencials majors i dels dies festius nadalencs, quan es permet un màxim de 10 persones de 2 bombolles convivencials diferents) • Les mesures aniran acompanyades d’una major presència de Mossos d’Esquadra i Policia Local, que asseguraran el seu compliment

La Generalitat de Catalunya ha anunciat les noves mesures de restricció contra la pandèmia de la COVID-19 que estaran vigents, en principi, des del dilluns 21 de desembre fins al dilluns 11 de gener, tot i que el mateix executiu català ha comunicat que en faran una revisió (sigui per endurir les restriccions o per aixecar-ne algunes) el proper 28 de desembre. Es tracta d’una sèrie de mesures que afecten sobretot als àmbits de la mobiliitat, les reunions i al sector de la restauració i que es prenen per intentar frenar el nombre de contagiats per la COVID-19 i de persones ingressades amb la malaltia a les UCI. Aquestes xifres han anat creixent aquests últims dies.

La major part de les mesures vigents fins ara ho continuen estant, repassem de forma resumida les més destacades:

  • Mobilitat: Tancament perimetral comarcal de dilluns a diumenge, a excepció de visites a familiars i persones properes, desplaçaments a segones residències o a una destinació fixa amb reserva (per exemple, hotel o casa rural). En totes aquestes excepcions, només es poden desplaçar persones d’una mateixa bombolla de convivència.
  • El tancament perimetral de Catalunya segueix vigent, tret d’aquells viatges justificats (motius de feina, salut, visita a familiar o persona dependent, etc).
  • El toc de queda nocturn es manté entre les 22h i les 6h del matí (de dilluns a diumenge). Les excepcions són les nits de Nadal, Cap d’Any i de Reis. La nit dels dies 24 i 31 es pot circular fins a la 1 de la matinada i la nit de Reis fins a les 23h.
  • Reunió: Es poden reunir fins a un màxim de 6 persones. Les excepcions són les bombolles de convivència habituals majors (famílies nombroses, companys de pis, etc, que sumin més de 6) i les festes del 24, 25, 26 i 31 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. En aquestes dates especials es poden reunir fins a un màxim de 10 persones de dues bombolles convivencials diferents.
  • Sector de la restauració: Des del 21 de desembre, bars i restaurants només poden obrir les franges horàries de 7.30h a 9.30h (esmorzars) i de 13h a 15.30h (menjars). Els establiments que ofereixen el servei de menjar per emportar, també poden obrir de 19h a 22h per sopars (fins a les 23h per fer repartiments a domicili). Els bars i restaurants de centres comercials han de tancar per evitar concentracions de clients. La resta, poden obrir a l’interior (30% aforament) i les terrasses. A les taules es poden seure fins a 4 persones (6 en el cas que la bombolla de convivència sigui major).
  • Comerç: Han de tancar els gimnasos situats a l’interior de centres comercials. La resta d’establiments (petit comerç i centres comercials) poden seguir oberts amb les mateixes condicions que fins ara.
  • Activitat esportiva: Els establiments que estaven oberts en aquests moments ho poden continuar fent, amb un 50% d’aforament en el cas dels que es troben a l’aire lliure i d’un 30% (i amb cita prèvia) pels interiors. La novetat és que les activitats físiques (a excepció de les aquàtiques) que no es poden fer portant mascareta només es poden fer a l’exterior.
  • Cultura: Segueixen amb les condicions actuals (50% aforament i sempre que no passin de les 1.000 persones).
  • Actes religiosos i centres de culte: Es recomana un aforament del 30% (amb 1.000 persones de màxim).
  • Teletreball: El govern de la Generalitat recomana que es faci teletreball “sempre que sigui possible” i per evitar “desplaçaments innecessaris dels treballadors i treballadores”.

Les mesures aniran acompanyades d’una major presència de Mossos d’Esquadra i Policia Local, que asseguraran el seu compliment.

Recordem que el pla de desescalada de la Generalitat de Catalunya està dividit en 4 trams, que s’aniran aplicant de forma progressiva en funció de l’evolució de la pandèmia. Això implica que es poden avançar, prorrogar o revisar els trams i les mesures que inclouen, com ha succeït. Els paràmetres que se segueixen per prendre una decisió o altra són la velocitat de transmissió del virus (o Rt) i els ingressos hospitalaris setmanals.

El pla de desescalada es revisa d’acord amb l’evolució de la taxa de contagis i el nombre denous ingressos hospitalaris, de la manera següent:

· Si la taxa és inferior a 0,9 i els ingressos disminueixen, es continua amb el procés de desescalada.

· Si la taxa es troba entre i 1 i 0,9 i els ingressos s’estabilitzen, es prorroguen les mesures.

· Si la taxa és superior a 1 i els ingressos s’incrementen, es revisen les mesures adoptades.