La xifra de vacunats contra la COVID-19 arriba fins al 71,3%, i puja al 81,2% en la població de més de 16 anys • 905 persones han rebut la tercera dosi fins ara • El risc de rebrot baixa a 23 • Les autoritats sanitàries recorden la importància de la vacunació per arribar a la immunitat de grup i poder lluitar de forma efectiva contra la pandèmia

El 71,3% de la població de Castelldefels, 48.057 persones, ja té la pauta de vacunació completa contra la COVID-19. Aquestes dades del Departament de Salut de la Generalitat corresponen al 17 d’octubre i són encara més elevades en el tram de població major de 16 anys. En aquest cas, un 81,2% de persones han rebut ja les dues dosis de la vacuna (o una, depenent del fabricant) per poder lluitar contra la pandèmia. Hi ha 905 veïns i veïnes que han rebut la tercera dosi.

Els grups amb un major percentatge de població vacunada amb pauta completa són els de persones institucionalitzades (98,7%), personal d’atenció primària (95,6%), personal de residències (93,5%) i les persones de 80 anys o més (92%). Les persones d’entre 45 i 79 anys estan vacunades entre un 81,6% (el grup de 45 a 49 anys) i el 91,3% (de 70 a 79 anys).

A l’altre extrem, és a dir els grups amb menor percentatge de població amb la pauta de vacunació completa, les franges d’edat menys vacunades són les de 30 a 34 anys (64,1%) i la de 20 a 29 anys (65%). Després, trobem les persones de 12 a 15 anys (un 66%) i les de 35 a 39 anys (69,3%).

Les darreres dades de Salut també indiquen que el risc de rebrot segueix per sota dels 100 i ha tornat a baixar (fins a 23). En aquests dies, 2 ciutadans de Castelldefels es trobaven ingressats per la COVID. És evident que la pandèmia no ens ha abandonat i cal continuar lluitant contra ella respectant totes les normes de seguretat sanitària.

 

La importància de la vacuna

La vacuna contra la COVID-19 és el punt final d’un llarg procés científic; els darrers mesos, més de 250 grups científics i de recerca a escala global han participat coordinadament per desenvolupar la vacuna contra la COVID-19. La pandèmia està generant costos humans i econòmics globals i és per això que el desenvolupament de les vacunes ha estat un repte mundial que ha tingut una resposta internacional organitzada i eficaç sense precedents. El procés d’investigació ha estat observat amb rigorositat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i té l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), la qual té un paper molt important a l’hora de permetre’n el desenvolupament, la distribució i l’aplicació.

La vacunació també té com a objectiu arribar a la immunitat de grup, la qual cosa és fonamental per minimitzar els efectes de la pandèmia; quan una part de la població ja té els anticossos proporcionats per la vacuna, el virus queda bloquejat i disminueixen la seva propagació i els contagis fins a un nombre residual.

 

+INFO: Dades Departament Salut Generalitat (dades generals / dades per grups)