Es permeten les reunions socials i familiars de més de 10 persones, tant a exterior com a interior (tot i que es recomana que siguin d’un màxim de 10) • L’oci nocturn reobre amb restriccions (fins les 3.30h, amb 50% d’aforament, etc) • Es poden habilitar espais de ball a les festes majors (envelats i similars) • Es poden seure fins a 10 persones a les taules de les terrasses dels locals de restauració • Les mesures tenen una vigència de dues setmanes

Després de la reunió mantinguda pel Procicat (comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya) el passat dimecres 16 de juny, la Generalitat de Catalunya ha anunciat que es flexibilitzen encara més les mesures de lluita contra la pandèmia de la Covid-19 des del dilluns 21 de juny. Algunes de les més destacades són que les reunions socials i familiars poden ser de més de 10 persones (tot i que es recomana que segueixin sent d’un màxim de 10) i que el sector de l’oci nocturn pot obrir des del mateix 21 de juny, amb restriccions. Aquestes mesures, que també tenen a veure amb les festes majors, el sector de la restauració, etc, tenen una vigència de dues setmanes (fins a la mitjanit de diumenge 4 de juliol) i es poden revisar en funció de la situació epidemiològica del país.

Començant per les reunions i trobades socials, la Generalitat va anunciar que desapareix el límit de 10 persones màxim, tant a interior com a exterior. Malgrat això, el govern català recorda els perills de les aglomeracions i recomana que les trobades segueixin sent d’un màxim de 10 persones (a excepció dels grups de convivència majors).

El sector de l’oci nocturn també entra en aquesta bateria de noves mesures. Es permet la reobertura gradual dels locals d’oci nocturn des del 21 de juny, però amb restriccions: registre d’entrada obligatori i han de guardar aquestes dades durant un mes per garantir la traçabilitat; grups màxims de 6 persones en interiors i de 10 en exteriors, amb distància de seguretat d’1’5 metres entre grups diferents; es permet el ball a la pista (amb mascareta posada); es limita l’aforament al 50% en espais interiors; els locals estan obligats a tancar a les 3.30 hores.

D’altres mesures tenen a veure amb el sector de la restauració. El nombre màxim de comensals per taula o agrupacions de taules és de 6 persones (interior) i de 10 persones (terrasses i espais a l’aire lliure), llevat que pertanyin a la mateixa bombolla de convivència.

El Procicat també ha aprovat que a les festes majors es puguin habilitar espais de ball com els envelats i similars.

Les sales de joc poden obrir fins a la una de la matinada (fins ara havien de tancar a les 22 hores).

Als gimnasos, des del 21 de juny no cal demanar cita prèvia per accedir al seu interior (i d’altres equipaments esportius). La cita prèvia se substitueix per un control d’accés i un registre per controlar l’aforament i la traçabilitat dels contactes.

Pel que fa a les festes de final de curs i graduació, es manté l’obligatorietat de dur mascareta però es permet que els alumnes es puguin fer una fotografia de grup sense dur-la posada.

D’altres mesures inclouen canvis en els límits d’aforament d’activitats diverses. Per exemple:

  • Activitats religioses (aforament al 70%, amb un màxim d’entre 1.000 i 3.000 persones per acte i en funció de les condicions de ventilació de l’espai)
  • Assemblees (aforament al 70% i amb un nombre màxim de 1.000 persones i condicionat a garantir la ventilació mínima)
  • Equipaments cívics (fins al 70% d’aforament autoritzat, si en els espais i locals oberts al públic es garanteixla ventilació mínima establerta).

Malgrat aquesta flexibilització de les mesures i les dades de vacunació, persones infectades, ingressades a hospitals per la COVID, etc, seguim en pandèmia i cal continuar respectant les mesures de seguretat sanitària.

El govern català ha dit que encara és aviat per parlar de la retirada de l’obligatorietat de dur la mascareta posada en espais públics exteriors (pel carrer, etc).