Les dades del Departament de Salut de la Generalitat el situen en 125, més del doble del que es registrava les darreres setmanes • Malgrat tot, la xifra de vacunats contra la COVID-19 arriba fins al 73% i puja fins al 83% en la població de més de 16 anys • 2.850 persones han rebut la tercera dosi fins ara • Les autoritats sanitàries recorden la importància de la vacunació per arribar a la immunitat de grup i poder lluitar de forma efectiva contra la pandèmia i que cal seguir les normes de seguretat sanitària

Les darreres dades del Departament de Salut de la Generalitat, corresponents al 14 de novembre, situen l’índex de rebrot de la COVID-19 a Castelldefels en 125. Aquesta xifra és més del doble de la que es venia registrant les darreres setmanes a la nostra ciutat i la situen a la llista de poblacions amb risc alt de rebrot.

Malgrat aquesta dada no massa positiva, la xifra de veïns i veïnes de Castelldefels amb pauta de vacunació completa segueix creixent. El 73% de la població, 48.904 persones, ja té la pauta completa. Aquesta xifra és encara més alta en la població de més de 16 anys, on un 83% han rebut ja les dosis de vacuna (una o dues, depenent del laboratori fabricant). Hi ha 2.850 veïns i veïnes que han rebut la tercera dosi.

Els grups amb un major percentatge de població vacunada amb pauta completa són el personal d’atenció primària (100%), les persones institucionalitzades (98,7%), personal de residències (93,5%) i les persones de 80 anys o més (92,2%).

A l’altre extrem, és a dir els grups amb menor percentatge de població amb la pauta de vacunació completa, les franges d’edat menys vacunades són les de 30 a 34 anys (68,5%) i la de 20 a 29 anys (68,8%). Després, trobem les persones de 12 a 15 anys (un 70,3%) i les de 35 a 39 anys (72,4%).

En aquests dies, cap ciutadà de Castelldefels es trobava ingressat per la COVID. Malgrat tot, és evident que la pandèmia no ens ha abandonat i cal continuar lluitant contra ella respectant totes les normes de seguretat sanitària.

 

La importància de la vacuna

La vacuna contra la COVID-19 és el punt final d’un llarg procés científic; els darrers mesos, més de 250 grups científics i de recerca a escala global han participat coordinadament per desenvolupar la vacuna contra la COVID-19. La pandèmia està generant costos humans i econòmics globals i és per això que el desenvolupament de les vacunes ha estat un repte mundial que ha tingut una resposta internacional organitzada i eficaç sense precedents. El procés d’investigació ha estat observat amb rigorositat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i té l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), la qual té un paper molt important a l’hora de permetre’n el desenvolupament, la distribució i l’aplicació.

La vacunació també té com a objectiu arribar a la immunitat de grup, la qual cosa és fonamental per minimitzar els efectes de la pandèmia; quan una part de la població ja té els anticossos proporcionats per la vacuna, el virus queda bloquejat i disminueixen la seva propagació i els contagis fins a un nombre residual.

 

 

+INFO: Dades Departament Salut Generalitat (dades generals / dades per grups)