Gemma Geis es va reunir a l’Ajuntament amb l’alcaldessa de Castelldefels, María Miranda, i d’altres representants municipals i després va visitar l’ICFO • La nova consellera va parlar de la importància de la recerca en els temps que vivim i es va comprometre a ajudar el sector i a que Castelldefels pugui treure profit del talent present als centres de recerca situats al seu territori

La consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis, va fer ahir una visita institucional a la nostra ciutat, en concret a l’Ajuntament i a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

La consellera es va comprometre a establir sinergies perquè Castelldefels pugui treure’n profit del talent sorgit dels centres de recerca instal·lats en el campus universitari i va defensar l’aposta per la investigació i el coneixement per poder fer front a l’etapa postpandèmia.

Castelldefels ha estat el primer municipi que la consellera ha visitat d’ençà del seu nomenament.

A l’Ajuntament es va reunir amb l’alcaldessa, Maria Miranda, i regidors de l’equip de govern. Durant la trobada, la consellera es va comprometre a establir aliances entre el seu departament, l’Ajuntament i centres de recerca establerts a la ciutat, com l’ICFO. Un exemple de col·laboració seria, segons Gemma Geis, “implicar la relació amb el territori més enllà del que és la recerca a universitats i, per tant, poder democratitzar més la recerca i que aquesta tingui més vinculació amb els municipis”.

L’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, es va mostrar satisfeta per la voluntat expressada per la consellera i va posar exemples de vincles ja establerts entre el municipi i la comunitat científica per poder fer “aquest aprofitament del talent que tenim en tot aquest territori, que ja tenim vincles importants amb diferents empreses i instituts, que fan una mica com de laboratori de proves al nostre municipi”. Miranda va parlar de la plataforma Hatom, desenvolupada  per l’empresa local Tinkerers Lab, allotjada a la incubadora d’empreses de l’Agència Espacial Europea al campus de la UPC a Castelldefels i va afegir que “cal continuar establint aquest tipus de sinergies amb d’altres instituts i d’altres centres, que ens puguin facilitar el poder millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes”.

Posteriorment la consellera es va traslladar a la seu de l’Institut de Ciències Fotòniques, l’ICFO, on va ser rebuda per l’equip directiu del centre. Gemma Geis va defensar l’aposta del govern català per la recerca i la innovació dient que “el finançament de la recerca, la col·laboració  público-privada, el mecenatge, formin part dels pilars de la reconstrucció social i econòmica del país perquè volem un país on la societat del coneixement, el talent, la vertebració territorial, la cohesió social, sigui una de les llances per aquesta recuperació fruit de la pandèmia”. Geis va recordar que la irrupció de la COVID ha posat de manifest “la importància de tenir un sistema de recerca potent”.

El director de l’ICFO, Lluís Torner, va fer valdre la tasca feta des del seu centre de recerca i va agrair el compromís expressat per la consellera. “L’ICFO compleix exactament amb aquest principi, el de gent amb vocació de fer descobriments i portar-los a la societat i al mercat, als hospitals o a les empreses que creen valor i llocs de treball”. Torner va afegir que el sistema de recerca necessita d’ajut per poder créixer encara més.

Després dels parlaments i acompanyada pels directius de l’ICFO, per l’alcaldessa de Castelldefels, per membres de l’equip de govern, i per representants del departament de Recerca i Universitats, la consellera Gemma Geis va visitar les instal·lacions i va poder conèixer de primera mà els projectes que s’hi estan desenvolupant.