La xifra de vacunats contra la COVID-19 arriba fins al 70,8%, i puja al 80,7% en la població de més de 16 anys • El risc de rebrot baixa a 26 • Les autoritats sanitàries recorden la importància de la vacunació per arribar a la immunitat de grup i poder lluitar de forma efectiva contra la pandèmia

El 70,8% de la població de Castelldefels, 47.642 persones, ja té la pauta de vacunació completa contra la COVID-19. Aquestes dades del Departament de Salut de la Generalitat corresponen al 3 d’octubre i són encara més elevades en el tram de població major de 16 anys. En aquest cas, un 80,7% de persones han rebut ja les dues dosis de la vacuna (o una, depenent del fabricant) per poder lluitar contra la pandèmia.

Els grups amb un major percentatge de població vacunada amb pauta completa són els de persones institucionalitzades (98,6%), personal d’atenció primària (95,3%), personal de residències (93,5%) i les persones de 80 anys o més (92%). Les persones d’entre 45 i 79 anys estan vacunades entre un 81,3% (el grup de 45 a 49 anys) i el 91,3% (de 70 a 79 anys).

A l’altre extrem, és a dir els grups amb menor percentatge de població amb la pauta de vacunació completa, les franges d’edat menys vacunades són les de 20 a 29 anys i la de 30 a 34 anys (ambdúes amb un 63,4%). Després, trobem les persones de 12 a 15 anys (un 64,3%) i els de 35 a 39 anys (68,4%).

Les darreres dades de Salut també indiquen que el risc de rebrot segueix per sota dels 100 i ha tornat a baixar (fins a 26). En aquests dies, 3 ciutadans de Castelldefels es trobaven ingressats per la COVID. És evident que la pandèmia no ens ha abandonat i cal continuar lluitant contra ella respectant totes les normes de seguretat sanitària.

 

La importància de la vacuna

La vacuna contra la COVID-19 és el punt final d’un llarg procés científic; els darrers mesos, més de 250 grups científics i de recerca a escala global han participat coordinadament per desenvolupar la vacuna contra la COVID-19. La pandèmia està generant costos humans i econòmics globals i és per això que el desenvolupament de les vacunes ha estat un repte mundial que ha tingut una resposta internacional organitzada i eficaç sense precedents. El procés d’investigació ha estat observat amb rigorositat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i té l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), la qual té un paper molt important a l’hora de permetre’n el desenvolupament, la distribució i l’aplicació.

La vacunació també té com a objectiu arribar a la immunitat de grup, la qual cosa és fonamental per minimitzar els efectes de la pandèmia; quan una part de la població ja té els anticossos proporcionats per la vacuna, el virus queda bloquejat i disminueixen la seva propagació i els contagis fins a un nombre residual.

 

+INFO: Dades Departament Salut Generalitat (dades generals / dades per grups)