El Procicat ha decidit mantenir les actuals mesures, introduïnt dos canvis relacionats amb el teletreball i l’aforament a les competicions esportives

Després de la reunió mantinguda pel Procicat (comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya) aquest divendres 2 de juliol, la Generalitat de Catalunya ha anunciat que es prorroguen les actuals mesures de lluita contra la pandèmia de la Covid-19 des del proper dilluns 5 de juliol. S’introdueixen dos canvis relacionats amb el teletreball i amb l’aforament a les competicions esportives. Aquestes mesures es poden revisar en funció de la situació epidemiològica del país.

Començant pel teletreball, la nova resolució recomana als titulars dels centres de treball, (públics i privats) que adoptin mesures per a la reincorporació progressiva de forma presencial als llocs de treball. Malgrat això, també demana que “fomentin l’ús del teletreball quan per la naturalesa de l’activitat laboral sigui possible”.

Pel que fa a l’aforament a les competicions esportives, el màxim és el 70% amb un límit de 3.000 espectadors.

Recordem algunes de les mesures vigents des del passat 21 de juny: a les reunions i trobades socials, la Generalitat va anunciar que desapareixia el límit de 10 persones màxim, tant a interior com a exterior. Malgrat això, el govern català recorda els perills de les aglomeracions i recomana que les trobades segueixin sent d’un màxim de 10 persones (a excepció dels grups de convivència majors).

El sector de l’oci nocturn també entrava en aquesta bateria de noves mesures. Es permetia la reobertura gradual dels locals d’oci nocturn però amb restriccions: registre d’entrada obligatori i han de guardar aquestes dades durant un mes per garantir la traçabilitat; grups màxims de 6 persones en interiors i de 10 en exteriors, amb distància de seguretat d’1’5 metres entre grups diferents; es permet el ball a la pista (amb mascareta posada); es limita l’aforament al 50% en espais interiors; els locals estan obligats a tancar a les 3.30 hores. Malgrat això, diversos locals d’oci nocturn han decidit tornar a tancar després d’uns dies oberts.

D’altres mesures tenen a veure amb el sector de la restauració. El nombre màxim de comensals per taula o agrupacions de taules segueix sent de 6 persones (interior) i de 10 persones (terrasses i espais a l’aire lliure), llevat que pertanyin a la mateixa bombolla de convivència.

El Procicat també va aprovar que a les festes majors es poden habilitar espais de ball com els envelats i similars.

Les sales de joc poden obrir fins a la una de la matinada (fins ara havien de tancar a les 22 hores).

Als gimnasos, no cal demanar cita prèvia per accedir al seu interior (el mateix que a d’altres equipaments esportius). La cita prèvia se substitueix per un control d’accés i un registre per controlar l’aforament i la traçabilitat dels contactes.

Pel que fa a les festes de final de curs i graduació, es manté l’obligatorietat de dur mascareta però es permet que els alumnes es puguin fer una fotografia de grup sense dur-la posada.

D’altres mesures inclouen canvis en els límits d’aforament d’activitats diverses. Per exemple:

  • Activitats religioses (aforament al 70%, amb un màxim d’entre 1.000 i 3.000 persones per acte i en funció de les condicions de ventilació del’espai)
  • Assemblees (aforament al 70% i amb un nombre màxim de 1.000 persones i condicionat a garantir la ventilació mínima)
  • Equipaments cívics (fins al 70% d’aforament autoritzat, si en els espais i locals oberts al públic es garanteix la ventilació mínima establerta).

Malgrat aquesta pròrroga de les mesures, seguim en pandèmia i cal continuar respectant les mesures de seguretat sanitària.