Durant la pandèmia de Covid-19 es van haver de limitar les visites presencials. No obstant això, s’ha estat treballant per recuperar la normalitat tant en l’atenció dels serveis com també en les visites presencials dels pacients. Tot i això, aquesta recuperació ha de ser gradual perquè encara es manté molta pressió telefònica i de consultes online per part dels usuaris i això fa que els professionals hagin de dedicar part de les seves agendes a atendre aquestes visites i seguiments, a banda de tasques específiques que han hagut de fer durant la pandèmia (vacunacions, etc.).
Tot i així, Els Centre d’Atenció Primària de Castelldefels, el CAP El Castell i el CASAP Can Bou, estan treballant per reorganitzar les tasques que es duen a terme en els centres atenció primària, per tal de garantir una major eficiència i satisfacció. Algunes tasques han passat a ser assumides per nous perfils professionals, i això suposa un canvi de rols que la gent també ha d’anar a assumint.
“L’àmbit sanitari ha estat un àmbit molt tensionat durant tota la pandèmia. L’esforç que han fet i continuen fent els i les professionals ha estat immens. I per això, tot el nostre agraïment i reconeixement”, valora la regidora de Salut, Lourdes Armengol.
Atenció presencial prepandèmia als CAPS de Castelldefels
Actualment, al CAP El Castell s’estan fent unes 50 visites de medicina familiar i unes 40 d’infermeria setmanals. A banda de les visites espontànies, que serien unes 300-400 setmanals de medicina familiar i unes 100 d’infermeria. A partir del dia 1 de novembre es torna a l’activitat prepandèmia, amb unes 75 visites de medicina familar setmanals i unes 60 d’infermeria. Al servei d’urgències, el CUAP, es traurà el metge Covid.
Al CASAP Can Bou actualment hi ha unes 80 telefòniques i al voltant de 50 espontànies setmanals. Abans de la pandèmia s’atenien unes 80-90 visites presencials setmanals. Hi havia un elevat pes de consultes que són bàsicament de tipus administratiu i no mèdic. La previsió és que cap a finals del mes d’octubre les visites presencials de metges de família seran d’unes 40 presencials amb cita prèvia per setmana. I de cara a finals d’any s’espera haver arribat a unes 60 setmanals. Cal tenir present que paral·lelament s’ha estat treballant reforçar altres circuits que permetin atendre demandes que no requereixen necessàriament l’atenció de professionals mèdics.
Novetats per demanar dia i hora al CAP
No serà ni directament, com era abans de la pandèmia, ni havent de fer una petició prèvia, com ha estat des de l’arribada de la Covid. Demanar hora al CAP serà, més aviat, un entremig.
El Servei Català de la Salut (Catsalut) està acabant de dissenyar un nou sistema que abans que acabi el mes d’octubre hauria d’estar en funcionament: es podrà agafar dia i hora, però explicant el motiu de la consulta. L’hora que es donarà al pacient será per un o altre tipus de professional segons la naturalesa que tingui cada consulta. Així, només es donarà hora per al metge quan realment en calgui un metge, i s’assignarà hora per a professionals d’infermeria o per a personal administratiu quan la natura de les gestions o consultes a fer puguin asumir-les aquests professionals.
Uns canvis enfocats a tenir més temps per atendre mèdicament, quan la manca de professionals és evident, i quan la pandèmia ha deixat molta atenció no urgent per recuperar.
“Esperem que els canvis que ara s’han anunciat en l’atenció primària a nivell de tot Catalunya, permetin recuperar majors nivells de d’atenció presencial i, amb ells, una major tranquil·litat i satisfacció dels i les usuàries de la sanitat pública”, expressa Armengol.
Més temps per atendre i fer menys burocràcia
La manca de professionals sanitaris és una realitat acceptada per tothom i amb cap solució a curt a termini. La majoria del personal fa més hores de la seva jornada laboral, remunerades a part. Però els números tampoc surten.
Des del Catsalut, l’única manera que veuen factible, ara per ara, per reduir els temps d’espera per tenir una visita al Centre d’Atenció Primària és fer aquesta reordenació aplicant l’eterna reclamació dels equips de primària: tenir més temps per fer assistència sanitària, i fer menys burocràcia.
Tothom tindrà un auxiliar administratiu
Asseguren que volen preservar la visita presencial per dedicar-se a fer visites mèdiques, i tot el que es pugui fer sense haver d’anar-hi es farà sense haver de veure el metge. I aquí és on entra en joc l’auxiliar administratiu. Tothom en tindrà un d’assignat, igual que ara té metge i infermera. Part de la seva feina serà estalviar paperassa al metge.
Al davant tenen un nombre no determinat de diagnòstics pendents, i la descompensació dels pacients crònics, que no han seguit tan de prop durant la pandèmia, i ja s’ha notat en els nivells de qualitat assistencial.
La regidora Lourdes Armengol assegura que “des de la Regidoria de Salut de Castelldefels, seguirem, igual que ho hem fet durant tota la pandèmia, donant el màxim suport a les necessitats que se’ns facin arribar i col·laborant amb les autoritats corresponents per tal de donar el millor servei i atenció possible a la nostra ciutadania”.