Després de la reunió mantinguda pel Procicat (comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya) el passat dimecres 7 d’abril, la Generalitat de Catalunya ha anunciat que es produeixen canvis a les actuals mesures de lluita contra la pandèmia de la Covid-19, des de la mitjanit del 9 d’abril (propera matinada). Unes mesures que estaran vigents fins al 19 d’abril.
La principal novetat és la recuperació del confinament comarcal tots els dies de la setmana (també per a la bombolla de convivència). Es tracta d’una restricció que s’havia aixecat el passat 15 de març i que ara torna a estar vigent per motius eminentment sanitaris, relacionats amb l’expansió de la variant britànica pel territori i per l’augment de la pressió hospitalària els darrers dies.
El confinament comarcal implica que no es pot sortir del territori cap dia de la setmana, llevat que es tracti d’un desplaçament per un motiu justificat: motius laborals, sanitaris, d’estudi, retorn al lloc de residència habitual; cura de persones grans, menors o amb dependència i també dels menors en cas que els progenitors estiguin separats. També entren en aquests motius justificats els desplaçaments per participar en competicions esportives autoritzades i les excursions i colònies dels grups bombolla escolars.
No són motius justificats per trencar el confinament comarcal tenir una reserva hotelera o a un allotjament turístic o una entrada per a qualsevol esdeveniment cultural (teatre, cinema, museus, etc).
Segueix vigent el toc de queda nocturn diari a tot el territori (prohibit circular pels carrers sense motiu justificat entre les 22h de la nit i les 6h del matí, cap dia de la setmana).
Pel que fa a les trobades i reunions socials, el canvi és un retorn a la situació prèvia a la Setmana Santa. Des del dissabte 10 d’abril, les trobades són d’un màxim de 6 persones (tant a interior com a exterior), llevat que es tracti d’un nombre major de persones convivents. Es demana que les trobades es facin a l’aire lliure, evitant els espais tancats i limitant les visites a les persones més vulnerables.
Segueix prohibit el consum d’aliments i begudes a les trobades o reunions als espais públics, tret dels àpats a l’aire lliure a les sortides escolars i a les activitats de lleure i socioeducatives permeses.
La resta de mesures de restricció continuen iguals. Fem un repàs a algunes de les més destacades.
- Comerç: El comerç no essencial i les botigues dels centres comercials poden obrir tots els dies de la setmana, igual que els comerços considerats essencials. Els establiments grans segueixen tenint limitada la seva superfície a un màxim de 800 metres quadrats i es manté el límit d’aforament del 30%.
- Restauració: Bars i restaurants poden obrir i atendre clients de forma ininterrompuda entre les 7.30h i les 17h tots els dies de la setmana. La resta del dia poden seguir oferint àpats per emportar o a domicili (servei de sopars). Segueixen tancats els locals de restauració situats a l’interior de centres comercials.
- Esport: Estan autoritzades les competicions d’esport federat de totes les edats i es permet assistència de públic (50% a activitats esportives a l’aire lliure i 30% en espais tancats, amb seient preassignat i sempre que no siguin competicions estatals o internacionals, que segueixen amb la prohibició d’entrada de públic). Els vestidors de gimnasos i instal·lacions esportives segueixen oberts, tot i que es manté la crida a la població a intentar no fer-los servir tret que sigui imprescindible.
- Cultura: Tot segueix igual. Cinemes, teatre, auditoris, sales de concert, circs i similars poden obrir amb un 50% de l’aforament i un màxim de 1.000 persones assegudes en cas que l’acte sigui a l’aire lliure o en espais amb ventilació reforçada. Si no és així, l’aforament màxim és de 500 persones (sempre assegudes). Biblioteques, arxius, museus, galeries d’art i sales d’exposicions poden obrir amb un aforament limitat al 50%. Es poden fer gales, festivals i cerimònies de lliurament de premis (aforament limitat al 50%).
- Cultura popular: les activitats de cultura popular i tradicional es poden fer sempre que siguin estàtiques, que es facin en un espai perimetral o en un espai tancat. Les limitacions d’aforament són les mateixes que per a les activitats culturals d’arts escèniques i musicals.
- Centres cívics: Es poden fer activitats a l’aire lliure per a persones més grans de 60 anys, sempre en grups de 6 persones com a màxim.
- Actes religiosos i civils: Els actes de culte i civils (casaments, enterraments, etc) limiten l’assistència al 30% de l’aforament i a un màxim de 1.000 persones, sempre que es facin a l’aire lliure o en espais tancats amb ventilació reforçada. Si no hi ha aquesta ventilació especial, el límit és de 500 persones.