La conselleria de Salut ha elaborat una llista de normes i àpats prioritaris per la ciutadania · Fruites, hortalisses, ous o llegums són els aliments principals que sempre hauríem de tenir a mà

Una de les qüestions prioritàries i de més complicada gestió que la ciutadania està experimentant durant aquest període de confinament és l’alimentació. És per això que la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya ha preparat una sèrie de consells per mantenir una alimentació saludable mentre duri l’obligatorietat de romandre a casa.

1. Mantingueu la rutina dels àpats principals en horaris regulars i eviteu picar entre hores: Com el molts altres aspectes, no perdre la rutina és important. Per això des de Salut recomanen mantenir uns horaris definits pel que fa a l’alimentació, i insten la ciutadania a què eviti menjar entre àpats.

2. Planifiqueu els àpats de tota la setmana i tingueu una llista per anar a comprar definida i clara: Des del departament es recomana que la ciutadania planifiqui també el contingut dels seus àpats, per poder planejar aquesta rutina de menjars saludables però també per anar amb idees clares a fer la compra quan calgui sortir a fer-ho.

3. Eviteu comprar i menjar productes ultra processats com llaminadures, snacks o begudes ensucrades: La conselleria de Salut recomana que la ciutadania se centri en el consum d’aliments saludables i eviti omplir el rebost amb snacks diversos, llaminadures o d’altres ultra processats.

Des de la Conselleria s’ha elaborat també, en aquest sentit, una llista d’aliments prioritaris que els ciutadans haurien d’intentar adquirir i tenir disponibles durant tot aquest període de confinament. Es tracta d’aliments saludables i versàtils, que permeten elaborar àpats diversos i continuar amb una dieta equilibrada. Salut aconsella que els ciutadans tinguin sempre a mà fruites i verdures de temporadaoushortalisses diverses — com pastanagues, cebes, cols o enciams — pa, pastes i arrossos — preferiblement integrals — llegums secs o en conserva ó llet i derivats sense sucres afegits — és a dir, formatge o iogurt natural, no gelats.

La conselleria insisteix que l’abastiment d’aliments està garantit i per tant insta a la ciutadania a no acumular grans compres que puguin suposar el malbaratament dels aliments o en limitin la disponibilitat per a altres consumidors.