El Centre de Mediació i Convivència Ciutadana és un servei gratuït que l’Ajuntament de Castelldefels posa a la disposició de la ciutadania perquè pugui resoldre els seus conflictes de manera dialogada i pacífica. Per a fer front a la crisi del coronavirus ha establert nous canals d’atenció que estan rebent més de 40 consultes a la setmana.

Des que es va iniciar el període de confinament per a frenar la propagació de la pandèmia de Covid-19 el treball del centre municipal s’ha readaptat per a poder donar un servei més ampli i més cobertura via telefònica i via correu electrònic. El seu director, Javier Wilhelm, en declaracions a Ràdio Castelldefels, argumenta que són canvis “per a atendre els conflictes que el confinament agrega als que ja existien”.

El servei de mediació i convivència funcionava abans de la crisi tres dies a la setmana. Ara l’atenció s’ha ampliat, passant a ser de dilluns a divendres, entre les 9 i les 18 h, de manera no presencial.

Al telèfon 618 168 119 s’ha sumat una segona línia, el 602 240 168, per a poder oferir més cobertura. També atenen les consultes rebudes via e-mail, a l’adreça mediacio@castelldefels.org“on poden escriure en qualsevol moment exposant els seus problemes, i després ens hi posem en contacte”, explica Wilhelm.

El servei rep “una quantitat important de trucades; atenem uns 40 casos a la setmana, la qual cosa significa un 80% més, encara que lògicament la nostra activitat era, abans del confinament, principalment de caràcter presencial”.

Problemes més detectats

Durant aquesta crisi, els problemes més comuns són “conflictes de convivència per sorolls, música a les cases; i disputes o visions enfrontades entre propietaris de finques, en tot el que fa referència a la readaptació de quotes en temps de confinament. Hi ha gent que ha vist reduïts els seus ingressos, perquè s’ha quedat sense feina, i les comunitats veïnals han de readaptar-se”.

El servei també atén conflictes en relació als lloguers per la mateixa raó, per la disminució d’ingressos dels inquilins: “cal optar per la mediació per pactar com encarar la nova situació”, defensa.

També estan desenvolupant trobades de mediació entre propietaris de locals comercials i persones que estan obligades a tenir les seves botigues tancades, amb una minva en la facturació o sense poder facturar res. “Mirem de parlar amb les dues parts, per intentar que el propietari no perdi a aquest inquilí, però que l’inquilí tampoc sigui obligat a pagar el mateix sense tenir cap ingrés. El diàleg ens dona la possibilitat de poder asseure’ns, virtualment, esclar, amb nosaltres com a mediadors, per poder pactar mesures temporals que permetin que quan torni la normalitat aquest local no quedi buit”, descriu el director.

Ansietat

El servei de mediació i convivència també rep trucades de persones que pateixen episodis d’ansietat, a causa del confinament, que pot afectar la convivència: “es donen conflictes, per exemple, entre pares i fills, entre persones acostumades a seguir cadascuna les seves tasques i els seus horaris, i veure’s només els caps de setmana, o a l’hora del sopar, i ara es veuen les 24 hores del dia tots els dies de la setmana. Això implica que si no pactes una sèrie de normes en la convivència s’accentuï l’ansietat de les persones, i es generin problemes, discussions… La nostra idea és donar consells per gestionar cada situació”.

Un altre col·lectiu en molts casos aïllat en solitud i amb necessitats és el de les persones grans, a qui també atenen: “moltes d’aquestes persones ens coneixen, som per a alguns d’ells un referent a l’Ajuntament, i en aquests temps d’incertesa necessiten ser escoltats”, apunta Wilhelm.

Adaptació a l’atenció a distància

Creat fa 10 anys, aquest servei municipal ha traçat en aquest temps, segons el seu director, “un recorregut important, tant pel que fa a la prevenció de qualsevol escalada de conflictivitat com en la resolució concreta de conflictes relacionats amb la convivència, així com accions que tenen a veure amb la sensibilització social a favor de la cultura del diàleg i la pau”.

“La gent es dirigia a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), o a la Policia Local, per a exposar que tenia un problema de convivència –relata Wilhelm–, i era derivada al servei de mediació, al carrer Giralda, a Vista Alegre, que és on estan les nostres dependències, on demanava cita i es concertava un horari”.

L’ús del contacte telefònic, abans del confinament, era principalment per part dels seus professionals, ja que “sempre fem un seguiment dels casos, bé setmanal, bé mensual, cap a totes dues parts de la mediació, per consultar si funciona el que s’ha pactat. De manera que abans del confinament no rebíem tantes trucades, com és comprensible i de sentit comú. Acostumàvem a rebre una o dues per setmana, com a molt, i era en els casos en què una de les parts ens comunicava que els acords presos davant de nosaltres no s’estaven complint”, exposa.

Ara s’enfronten a un repte nou. La dificultat de l’atenció virtual és evident: “no és el mateix trobar-te en una mateixa sala, tranquils, serue a la mateixa taula, per poder parlar cara a cara, que mitjançant el telèfon. A més, no tothom té a casa un espai de privacitat per a poder parlar, encara que en les últimes setmanes la gent s’està adaptant a les reunions de mediació a distància, i això implica per part nostra lògicament un canvi en la nostra metodologia”.

Consells

A principis de mes, el Centre Municipal de Mediació i Convivència Ciutadana de l’Ajuntament de Castelldefels va editar una guia virtual pensada especialment per a aquests temps de confinament.

Javier Wilhelm recomana que la gent no s’aïlli, “ningú estava preparat per a això i hem de fer-li front entre tots”, diu. “És entre tots com tirarem endavant; necessitem dels altres, hem d’estar connectats ambels veïns, amb la família, o demanar ajuda, perquè el servei de mediació i convivència està per a ajudar”.

A mode de conclusió, el director del servei municipal de convivència ciutadana es mostra optimista. “Els mediadors socials som professionals especialistes que ajudem escoltant, contenint, empoderant les persones, oferint eines per a organitzar-se i tirar endavant, i per a gestionar conflictes”, s’ofereix. “I estem davant un conflicte social que tindrà solució”.

ESCOLTI L’ENTREVISTA COMPLETA:
Programa: Quedem a casa
Ràdio Castelldefels