La ciutat va celebrar del 4 al 8 de desembre la Festa Major d’Hivern 2021, en un context sanitari que va permetre a l’Ajuntament confegir un programa divers que alternava actes a l’exterior amb convocatòries a cobert, algunes de les quals eren amb reserva prèvia gratuïta, mascareta obligatòria i aforaments limitats • La paella popular va haver de canviar d’ubicació i es va fer a la pista poliesportiva de Can Roca per la prealerta per forts vents viscuts durant el cap de setmana

Castelldefels va viure una Festa Major d’Hivern que suposava el retorn d’activitats com la cercavila, el ball de gegants, la tabalada, el sopar d’entitats, la ballada de sardanes, el concert coral, la Fira de Nadal, els bastons, la plantada de castells… En definitiva, es tractava del retorn a l’espai públic de la cultura popular en el marc de la Festa que la ciutat viu pels volts del 8 de desembre, la diada de la Concepció, patrona de la ciutat. La festa, malgrat tot, no va ser com la que es vivia abans de la pandèmia, però sí més a prop del que era que no pas la de 2020.

Als ingredients de sempre de la Festa Major d’Hivern de Castelldefels, enguany se li van sumar actuacions musicals destacades com el tecnopop atrevit i irreverent de Ladilla Rusa, la festassa mestissa dels Porto Bello, els nous aires per a l’havanera, en femení, de Neus Mar, les versions del pop espanyol de 37 Grados o el jazz majestuós de Kitflus.

Les manifestacions de la cultura popular van retornar als carrers de la ciutat i a la plaça de l’Església. Els concerts més festius, els de les nits dels dies 4, 5 i 7 de desembre, van tenir lloc a la pista poliesportiva de Can Roca, que és coberta però oberta als quatre vents.

Altres escenaris van ser el Teatre Plaza, la biblioteca i la Sala Margarida Xirgu, i el Centre Cívic Vista Alegre (c. Ramon i Cajal amb c. Mansió), que s’estrenava acabades ja les obres de construcció d’aquest nou equipament.

Els espectacles a cobert, com ara els espectacles familiars, les titelles o les havaneres, es van fer amb entrada gratuïta, però amb reserva prèvia a causa del control covid dels aforaments.

La prealerta per forts vents va fer que la Paella popular del 8 de desembre modifiqués la seva ubicació prevista. Finalment, la Pista Poliesportiva de Can Roca va acollir una activitat que s’havia de fer al Parc de la Muntanyeta.

Pel que fa a l’esport, els salons de l’Hotel Playafels van acollir la segona edició del campionat internacional d’escacs “El Llobregat Open Chess Tournament”. A la cita hi van acudir més de 160 jugadors de 39 països de tot el món. L’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, va visitar les instal·lacions acompanyada pel ministre d’Esports, Miquel Iceta. El torneig va comptar amb la presència d’una figura històrica dels escacs, l’excampió del món Anataloly Karpov.

La Festa va comptar de nou amb un Punt Lila, d’informació i assessorament en cas de casos d’agressió o discriminació sexual, i per promoure una festa en llibertat i segura per a tothom. El Punt Lila es va instal·lar a la pista poliesportiva de Can Roca els dies 4, 5 i 7 de desembre. Oferia informació sobre què és i què fer davant de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques, i com actuar en cas de denúncia d’una agressió proporcionant una ràpida resposta.