La sessió constitutiva de l’Acord de Ciutat per a la reactivació económica i social de Castelldefels, celebrada aquest dimarts 9 de juny, és el tret de sortida per emprendre mesures, des del consens, per superar les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19.

Treballar plegats per reactivar la ciutat des del punt de vista econòmic i social sense que cap persona es quedi enrere. Aquesta va ser la idea que més es va repetir ahir en la sessió constitutiva de l’Acord de Ciutat, que han subscrit un centenar d’entitats, els principals agents econòmics i socials, institucions i persones rellevants de Castelldefels per fer front a les conseqüències de la pandèmia provocada per la Covid-19.

L’Acord de Ciutat per Castelldefels té com a missió oferir un conjunt de mesures per a la reactivació social, educativa, cultural i econòmica que establiran prioritats en la nova agenda d’actuacions municipals, des de la unitat social, cívica i política, així com incidir en aquells aspectes que precisin de més atenció. Alhora, aquest acord de ciutat també entén que després de l’aturada generalitzada que ha provocat aquesta crisi, cal obrir la porta a reprendre l’activitat plantejant canvis de model i el reforç de canvis d’hàbits, especialment pel que fa referència al canvi climàtic.

L’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, va obrir l’acte reconeixent la bona acollida que ha tingut la posada en marxa de l’acord, “una bona noticia, sens dubte, per cercar la necessària unitat que ens ha de donar velocitat en la nostra lluita contra la crisi sanitària i contra les dificultats econòmiques i socials que ja fa dos mesos que amenacen el nostre teixit econòmic i el nostre model de ciutat”. L’alcaldessa va reconèixer que tenim al davant un gran repte, “el de la ràpida recuperació econòmica i social del municipi, que només podrem assolir amb les persones com a protagonistes, com a actors principals. És per aquest motiu que l’acord de ciutat és tan necessari”.

Presència de les principals institucions del país

La sessió constitutiva de l’Acord de Ciutat va comptar amb la presència de representants de diferents institucions supramunicipals. El subdelegat del Govern Espanyol a Catalunya, Carles Prieto, va recordar les mesures preses fins ara “perquè aquesta crisi no la paguin les famílies més vulnerables”, i va mostrar la seva esperança que l’Acord de Ciutat sigui l’eina “no de la recuperació de Castelldefels, sinó d’un Castelldefels encara millor”. Per la seva banda, el delegat del Govern de la Generalitat, Juli Fernàndez, va explicar que el Govern català “està dedicant els seus esforços a no deixar cap espai buit, optimitzant els recursos”, i va assenyalar que “és el moment de la inversió en la vida, en la gent”.

També va estar present en la sessió constitutiva de l’Acord de Ciutat la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Parlón, que va indicar que “és del tot necessari redefinir les prioritats i innovar en les maneres de fer política”. Parlón, que és també alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, va assegurar que Castelldefles tindria tot el suport de la Diputació en la tasca de reactivar econòmicament i socialment la ciutat.

Per la seva banda, el vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Antoni Balmón, va advocar perquè “d’aquesta crisi s’ha de sortir endeutant-se i invertinten les persones i en tot allò que sigui necessari”. Balmón va insistir en la idea de “sumar” per fer front a les conseqüències de la pandèmia. Per últim, i per part del Consell Comarcal del Baix Llobregat, va intervenir Lourdes Borrell, consellera de Desenvolupament econòmic, Estratègic i Agrícola, que va anunciar que s’estava ultimant el Pacte del Baix Llobregat per a la reactivació econòmica.

També van intervenir alguns dels grups municipals presents al consistori. El portaveu del PP, Manuel Reyes, va assegurar que la seva participació a l’Acord de Ciutat “no és un xec en blanc per a l’equip de Govern, sinó perquè de veritat treballem tots junts en aportar solucions i propostes perquè la gent ho necessita”. El portaveu d’ERC, Jordi Maresma, va manifestar que “han de ser moments de transformació, per tal d’enfortir el bé comú, i ho haurem de fer amb polítiques públiques de distribució de la riquesa, des de la solidaritat i la fraternitat, amb el compromís de cadascun de nosaltres”. Per últim, la portaveu de Movem, Candela López, va apostar per “un reforç important dels serveis públics i de les administracions i una aposta molt clara per donar suport als col·lectius més vulnerables, i ho hem de fer amb molta imaginació, amb polítiques molt valentes que han de reforçar allò que és comú”.

Reactivació econòmica i social

L’Acord de Ciutat va començar a caminar el 6 de maig passat, quan el Ple municipal el va aprovar. En els propers dies es posaran en marxa cinc grups de treball: de mesures de reactivació econòmica, de mesures de reactivació social, de transformació i impuls digital, per una ciutat educadora i per un nou model urbà sostenible. També hi haurà diferents espais transversals i sessions monogràfiques.

La regidora de Presidència, Esther Niubó, que pilotarà políticament el desenvolupament de l’Acord de Ciutat, va explicar el seu funcionament i els seus objectius. “Es tracta –va dir Niubó– que puguem aconseguir aquest consens polític i ciutadà en torn d’un conjunt de mesures de reconstrucció de Castelldefels”. La regidora va donar les gràcies a totes les entitats, agents socials i institucions que han subscrit l’Acord “per la vostra dedicació i compromís”.