Des del 24 de maig, s’amplien els aforaments a les activitats culturals (cinema, teatre, etc), les universitats i el comerç, entre d’altres • El TSJC decideix que els bars i restaurants poden obrir de forma ininterrompuda de 6h a 0h des del passat 20 de maig • L’alt tribunal català ha acceptat que el límit de persones a les trobades socials augmenti des del 24 de maig (passa de 6 a 10 persones) • Fins que no arribi aquesta data, segueixen vigents les mesures actuals

Després de la reunió mantinguda pel Procicat (comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya) el passat dijous 20 de maig, la Generalitat de Catalunya va anunciar que es flexibilitzaran encara més algunes de les mesures de lluita contra la pandèmia de la Covid-19, la majoria d’elles des del proper 24 de maig. Es tracta sobretot de mesures relacionades amb els aforaments a activitats culturals, comerç i universitats; així com l’ampliació de l’horari d’obertura dels locals de restauració i l’ampliació del límit de persones que es poden trobar en reunions socials. Unes mesures que estaran vigents, en principi, dues setmanes (fins al 6 de juny).

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, davant dels recursos presentats pel sector de la restauració, ha decidit finalment que bars i restaurants poden obrir de forma ininterrompuda des de les 6h (fins ara era des de les 7.30h) i fins a les 0h des del mateix 20 de maig. Es permet que a les taules es puguin seure fins a 6 comensals a la vegada, tant a l’interior (s’augmenta al 50% l’aforament) i a les terrasses (es mantenen els dos metres de distància). La intenció del govern català era que aquestes mesures entressin en vigor el 24 de maig.

L’alt tribunal català ha donat el vist-i-plau a una altra mesura anunciada per la Generalitat: des del 24 de maig, les trobades socials es poden fer amb un màxim de 10 persones (en comptes de les 6 que es podien fins ara). El TSJC havia d’avalar aquesta decisió (o no), ja que afecta un dret fonamental de la ciutadania, com és el dret de reunió.

Pel que fa als aforaments, des del 24, també s’amplien els límits d’assistència de diverses activitats. En l’àmbit de cultura (cinemes, teatres, etc), s’amplia del 50% al 70%. També s’incrementa el nombre màxim de persones, que passa de les 500 a 1.000 en interiors i de 1.000 a 3.000 en exteriors o interiors amb ventilació forçada. Aquest serà el nombre de persones màxim que tindran també els àmbits dels esports i les activitats de culte (tot i que matindran l’actual limitació d’aforament, del 50%).

Al sector comercial, l’aforament s’amplia del 30% al 50%. El mateix passa a les universitats.

Els responsables del govern català van confirmar que les mesures actuals continuen vigents fins al dia 23 de maig.

Entre elles, recordem que segueixen vigents:

  • Restricció de les trobades socials (a un màxim de 6 persones, amb l’excepció que la bombolla de convivència habitual sigui major)
  • Aforament dels actes religiosos (es manté el límit en un 50%)
  • El sector comercial pot obrir fins a les 22h. L’hora límit d’obertura per als sectors cultural i esportiu són les 23h.
  • Parcs i fires d’atraccions també poden obrir (amb un límit d’aforament del 30%)

 

Malgrat que segueixen millorant les dades relatives al coronavirus (nombre de contagis, ingressos hospitalaris, etc), seguim en plena pandèmia i això implica que es mantenen totes les mesures de seguretat sanitària: entre d’altres, l’ús obligatori de la mascareta en qualsevol espai públic, la necessitat del rentat de mans, airejar els espais tancats freqüentment, mantenir la distància de seguretat amb la resta de ciutadans o la limitació d’aforament a espais de tota mena (de restauració, comercials, esportius, religiosos, etc).